Ulve i en foranderlig verden


Indhold:


 Udbredelse
 Natursyn
 Skadedyret
 Genetablering
 Ulve i DK?
 SpørgeskemaLavet af: Anne Gydesen
Photo © Monty Sloan / Wolf Park. Vist med tilladelse/ Used by permission only.
Copyright info.

   

   

   

   


 
Information Ulvetider Myter Quiz Lær mere


   
Store protester mod ulvens genkomst kommer sædvanligvis fra landbruget, først og fremmest fåreavlerne. Den skade ulven forvolder ved at tage et husdyr er dog let overdrevet, men fakta er at ulven ser landbrugsdyr som byttedyr og dræber dem hvis den kan komme til det, landmændenes bekymring bør tages alvorligt.

Undersøgelser fra Spanien, hvor ulve lever tæt op ad mennesker, viser dog at ulve foretrækker vilde dyr på trods af at tamdyr er lettere at dræbe. Dette hænger sandsynligvis nøje sammen med at ulven forbinder tamdyr med mennesker. Problemet opstår når en ulv ikke længere skyr mennesket men derimod forbinder os med lettilgængelig føde enten i form af husdyr eller affald. I flere ulvebefolket lande skyder myndighederne de dyr, som mere end én gang tager får - på den måde vedholdes ulvens frygt for mennesker.

Der findes effektive metoder til at lære ulven at husdyr er forbudt føde. En metode som har vist sig meget effektiv i Sverige er elektrisk hegn: Björn Ljunggren fra Svenska Rovdyrforeningen siger " Vi har nu ca. 80 vargar i Sverige. Under 1997 dödades 26 får af varg. De senaste åren har ungefär två hundar per år dödats av varg - oftast har det varit jakthundar. De flesta vargarna finns i södra/mellersta Sverige. Därför är det inte så många renar som dödas av varg. Renar och hundar är svåra att skydda, men det finns elektriska stängsel som är mycket effektiva att använda då man vill skydda får. För människor är vargen inte alls farlig."
Som Ljunggren nævner kan ulven også dræbe hunde, men faktisk har det vist sig at vagthunde er særdeles effektive til at vogte får i de syd og østeuropæiske lande. I disse lande er der projekter i gang med at opdrætte særlige gode hyrdehunde. Flere lande med ulvebestande giver desuden økonomisk erstatning for tabte husdyr med det formål at værne om rovdyrene i Europa.

Mennesket og ulven jager samme type vildt. Med ulvens kommen frygter jægere ofte at vildtbestandene i skovene ville falde drastisk. For at undgå dette må vildtbestanden det pågældende sted først og fremmest være rask. Er den det vil ulven endda optræde som nyttedyr ved at fjerne de syge dyr, men konkrete undersøgelser er nødvendige før nogen konklusion kan drages.

Læs evt. om min egen oplevelse med ulve i Rumænien.


Ulve i en foranderlig verden 2005 http://www.ulve.info