Ulve i en foranderlig verden


Indhold:


 Udbredelse
 Natursyn
 Skadedyret
 Genetablering
 Ulve i DK?
 SpørgeskemaLavet af: Anne Gydesen
Photo © Monty Sloan / Wolf Park. Vist med tilladelse/ Used by permission only.
Copyright info.

   

   

   

   


 
Information Ulvetider Myter Quiz Lær mere


   I Europa er der få urørte og mennesketomme områder tilbage hvor dyr kan leve adskildt fra mennesker, det betyder at hvis de store rovdyr, herunder ulven, skal bevares for eftertiden kræves det at vi kan leve side om side. Forvaltning af de store rovdyr i det tætbefolket Europa er i lige så høj grad betinget af socio-politiske forhold som af biologiske. Ulven har vist sig forbløffende god til at leve tæt op af mennesker og reagerer hurtigt på en løftet "kulturel" bærekapacitet i Europa: Ulven genindvandre til områder hvor den før levede. I mellemtiden har befolkningen her glemt hvordan det er at leve med ulve og det skaber konflikter.

Foto: SCANPIX www.dagbladet.no Vi har set det i Norge hvor Direktoratet for Naturforvaltning vinteren 2001 vedtog en omfattende nedskydning af deres ulve. Nedskydningen omfattede flere ulveflokke i Hedmark fylke (sydøstlige del af Norge). Beslutning blev taget på grundlag af at en målsætning fra 1997 om 10 eller flere ulveflokken i Sydskandinavien nu er tæt på at være opfyldt. Norge selv havde dog kun 3 ud af de 10 ulveflokke. De fleste flokke lever på svensk territorie eller på grænsen mellem Norge og Sverige.
Nedskydningen af de norske ulve var ikke i strid med den internationale naturbevarings bestemmelse, Bern Konverntionenen, idet ulvene ansås som helhed med de svenske ulve. Beslutningen medførte enorme protester fra såvel Norges befolkning som udlandet. For yderligere info angående Norges ulve: Se Alpha-gruppens hjemmeside.

Også I Tyskland er ulven på vej tilbage. Jeg har en gang læst at ulven skulle være set nær Lüneburger Heide ved Hamborg i Tyskland, men det er en gamle observation, og jeg har ikke fået den bekræftet. I dag er det knap så relevant, næppe længere aktuelt hvertfald.

Nyere oplysninger fortæller at en flok på seks ulve har slået sig ned i et militært område i Oberlausitz regionen (Saxony, østtyksland). Ulvene er genindvandret fra Polen. 2001 var der så født hvalpe, 3 stk. Der er første kuld observeret i Tyskland i over 150 år siden ulvene blev fortrængt.
Der tages ingen særlige hensyn for at beskytte ulvene, men staten er indstillet på at yde kompensation for eventuelle tab af husdyr. I skrivende stund har jeg ikke hørt om problemer med disse ulve. Hvis der er rimlig tilgængelig med byttedyr i området og hvis ulvene får lov at være i fred for mennesker skulle det ikke undre mig om ulven bliver mere almindelig i Østtyskland.

Vi ser det i Sydfrankrig, det er ikke længere siden end 1992 at to individer blev obseveret i de franske alper for første gang siden 1930, genindvandret fra Italien. Den nuværende population estimerer man til at være 30-40 dyr. På trods af kompensation for tab af får i området voksede der et had mod ulvene, som kumulerede i 1995. Modstanden mod ulvene eksisterer vel stadig i dag, men der er også mange der taler for. Man forsøger at indføre brug af hyrdehunde, el-hegn mv. og har rimlig succes.

NB: Dette er oplysninger jeg har i skrivende stund, det er klart situationen ændres med tiden. Har du yderligere oplysninger angående ulvesituationen i Europa må du meget gerne skrive en mail.

Ulve i en foranderlig verden 2005 http://www.ulve.info