Ulve i en foranderlig verden


Indhold:


 Stygge ulv
 Varulve
 Rødhætte
 HybriderLavet af: Anne Gydesen
Photo © Monty Sloan / Wolf Park. Grå ulv foto: Ralf Schmode Vist med tilladelse/ Used by permission only.
Copyright info.

   

   

   

   

   

   

   

   


 
Information Ulvetider Myter Quiz Lær mere


   Af Ralf SchmodeVarulv betyder egentlig mand-ulv, mens lycanthropy betyder forvandling af menneske til dyr. Varulve er meget udbredt i adskillige lande blandt overnaturlige væsner i fiktion og folketro. Tyskland/England har fx deres werewolf, Portugal lob omen, Italien lupo manaro, Mexico nahual og Frankrig deres loup garoux.

Der findes næppe et land i verden, hvor troen på varulve eller en anden form for lycanthropy ikke har eksisteret: I Indien bliver der for eksempel fortalt historier om vartigre og i Afrika findes beretninger om varleoparder, varhyæner og varsjakaler. Der findes sågar historier om varhunde, varkatte, varræve og vartudser i lande hvor ulve ikke er almindelige. Lycantropy er kendt over hele verden og begrænser sig altså ikke kun til ulvemennesker.

Der kan være flere grunde til at især ulve optræder som vardyr i folketroen:

  • Frygt. Ulven skræmmer mennesket med dens hyl, lysreflekterende øjne, jagtevne, lydløse gang og dens natlige aktivitet. Disse træk er let forbundet med og forklaret som overnaturligt og dæmonisk.

  • Had. Lige siden mennesket og ulven begyndte at konkurerre om byttedyr blev ulven opfattet som en ond fjende. På trods af at mennesket har overgået ulvens jagtevner med teknologisk udstyr opfatter mennesket stadigvæk ulven som en rival.
    På grund af menneskets ødelæggelser af naturlige økosysyemmer har ulven mange steder været nød til at søge nye fødekilder og skjul. Når oprindelig byttedyr blev erstatet med tamdyr jagede ulven disse i stedet og følgelig udviklede mennesket et had til ulven.

  • Lighed. Ulven har mange menneskeligende adfærdstræk (hieriki, monogami, flokbeskyttelse m.m.) og er derfor oplagt til at symboliserer den dæmoniske side af mennesket.
I middelalderen var troen på varulve meget udbredt. Mænd og kvinder kunne ved hjælp af troldomskraft forvandle sig til blodtørstige ulve, som jagede, dræbte og fortærede mennesker om natten efter ordre fra Satan; deres mål var at begå ondskab mod menneskeheden og blev med stor frygt betragtet som rene dæmoner.
Nogle varulvehistorier fortæller dog at deres formål var at dræbe og æde hele flokke af får og lignende tamdyr, men generalt er lycanthropy tæt relateret til kannibalisme - den originale version af Rødhætte er et godt eksempel til at forstå forholdet mellem lycanthropy og kannibalisme. Uskyldigt kød som fra børn, spædbørn, fostre og unge kvinder skulle eftersigende være en stor delikatesse for varulven.

En varulv kan kendes på sine lange, buskede øjenbryn, som mødes i en vinkel over næsen; eller på 3. finger, der kun er en anelse længere end de andre fingrer; eller på fingerneglene, der kan være mandelformet og røde; eller på ørerne, som er placeret relativt lavt og langt tilbage på hovedet, bemærkelsesværdigt lange. Alle disse træk kan i mere eller mindre grad ses på en varulv i menneskeskikkelse og skulle et menneske i middelalderen være så uheldig at have bare et af disse træk var der ikke langt til henrettelse. I ulveskikkelse mangler varulven halen, men det tog man ikke så nøje når man henrettede ulve som varulve.

Evnen til at kunne omskabes til en ulv menes at være tilknyttet manden, men begge køn kan i realiteten blive varulve. Der findes metoder som ikke kræver en pagt med djævlen for at blive en varulv. I Italien var man særlig udsat for at blive varulv hvis man var født en fredag nat med fuldmåne eller hvis man blot overnattede udenfor en på et sådan tidspunkt. Ved at drikke vand fra et ulvespor, eller at spise en ulvehjerne kunne man ligeledes (ved uheld eller efter hensigt) blive varulv.
Men ligesom der er metoder til at blive en varulv er der metoder til at slippe af med forbandelsen igen - eller i det mindste metoder til at holde skabningerne på afstand. Vand er en god beskyttelse eftersom varulve frygter vand - især helligt vand.

 


Varulve var engang så almindelige i Skandinavien at man anså området for at være hjemsted for lycanthropy. Varulve i Danmark var næsten altid af hankøn, mens de i Sverige og Norge var almindelig af begge køn. En typisk dansk varulv er født varulv idet evnen til at forvandle sig gik i arv. Det siges at hvis en gravid kvinde kravler igennem et føls ham for at lette smerten ved fødslen vil hendes barn blive en varulv hvis det blev en dreng eller en mara hvis det blev en pige. En dansk varulv er et menneske om dagen, men efter solnedgang forvandler han sig til en ulv, eventuelt over et mellemstadie med form som en trebenet hund. En måde hvorpå en dansk varulv kan komme af med sin forbandelse på er hvis han trænges op i en krog og der bliver sagt til ham han ikke længere er en varulv. En anden metode kræver en heroisk gerning fra en pårørende til varulven.

Mara'er var lige så udbredt som varulve i Skandinavien. En mara er en kvinde om dagen og en slags ånd om natten. Hun skaber mareridt (heraf betydningen) hos mennesker ved sidde nøgen tværs over brystet mens de sover. Et typisk mareridt går ud på at offeret bliver kvalt og mishandlet i en sådan grad at han ligger søvnløs om natten. Maraen som terroriserer ofret om natten er i mange tilfælde hans elskede i kvindeskikkelse om dagen. For at blive af med en mara kan man holde en kniv lodret op fra sit bryst når man ligger sig til at sove således at maraen ikke kan sætte sig. Man er selvfølgelig også nød til at slå op med sin elskede hvis det er hende, der er maraen. Det er ikke muligt at hæve en mara fra sin forbandelse som man kan med varulve og hun vil derfor blot plage en anden mand eller kvinde (evt til sindsyge) hvis man skubber hende væk.


Ulve i en foranderlig verden 2005 http://www.ulve.info