Ulve i en foranderlig verden


Indhold:


 Stygge ulv
 Varulve
 Rødhætte
 HybriderLavet af: Anne Gydesen
Photo © Monty Sloan / Wolf Park. Vist med tilladelse/ Used by permission only.
Copyright info.

   

   

   

   

   

   

   

   


 
Information Ulvetider Myter Quiz Lær mere


   Der er gjort meget for at aflive myten om den glubske ulv, men vi må ikke glemme ulven heller ikke er et sofadyr. Mange der finder ulven et fascinerende dyr har desværre også et ønske om at besidde det, hvilket i mine øjne ikke kan være mere forkert. Populært er også den halve løsning: hybrider, altså ulv/hund krydsninger, men ideen bliver ikke meget bedre af den grund. Selvom ulve og hybrider i de rette hænder kan holdes i fangeskab uden kedelige hændelser så er og bliver det uforsvarligt at forsøge som privatperson.

Ulve og hunde kan parre sig og få afkom. Dette afkom er som regel frugtbar og kaldes hybrider eller populært for ulvehunde. De mest almindelige hybrider er ulv krydset med malamute, husky eller schæferhund. Selvom at ulv/hund krydsninger forekommer i naturen sker det sjældent. De fleste hybrider er resultater af bevidst avl i fangeskab.

Når man krydser en "ren" hund med en "ren" ulv arver afkommet et sæt gener fra hver forældre, som i sandhed er 50/50 og dyrene er derfor halv hund/halv ulv. Men når disse dyr krydses med andre 50/50 er der ingen måde hvorpå man kan beregne eller manipulerer med generne som nedarves til afkommet.
Resultatet er afkom hvor nogle dyr har hunde-gener fra begge forældre og derfor er overvejende hund, både fysisk og adfærdsmæssigt. Eller dyrene kan være overvejende ulv, eller et sted her imellem. Den ideelle hybrid er i menneskets øjne et dyr som ligner en ulv og har adfærd som en hund, men desværre får man ofte istedet et dyr som ligner en hund og har den umedgørlige natur som en ulv har.

Selvom der er undtagelser opfører de fleste hybrider sig ikke som hunde - Jack London's historier holder altså ikke vand. Ulven er udviklet til at overleve på egen hånd - at påstå ulve er som hunde er det samme som at se bort fra tusind år af genetisk selektion af de egenskaber som mennesket har ønsket. De fleste ulvehunde lider af frygt (eller har i det mindste en nervøsitet) for mennesker og er fra deres ulvenatur sky indtil nogle finder på at arbejde imod deres instinkter.

Flokinstinktet i mange hybrider er meget stærkt. Dyrene vil kun adlyde deres ejer hvis de føler denne er alfa i flokken. Plus, de tager det ikke altid for givet at deres fører automatisk forbliver fører, hvilket kan resulterer i en dominans test enten i form af angreb eller defensiv kamp.
Ulven er en flittig graver og ødelæggelser i et hjem kan være enorme. Hunde går ofte glad med til trænning og kan let blive renlig. En ulv derimod er ikke så let at trænne og kan sjældent blive renlig grundet dets stærke territorieadfærd. Hybrider kan have en adfærd hvilket som helst sted imellem disse to ekstremer.
Nogle hybrid-ejere vil måske blive forarget her, denne ejer måske et dyr som i flere år ikke har givet nogle problemer, har trænnet den som en hund, har den inde i huset, gjort renlig, ikke destruktiv osv. Denne person spreder historier om hvor vidunderlige disse hybrid-dyr er og hvor let de er at passe - næsten som en hund! Andre hører historierne, køber en hybrid - og overraskelsen bliver stor.

De hybrider der ender som problemdyr pga menneskets naivitet eller tåbelighed skader ikke kun rygtet for de hunderacer den er krydset med, men den skader også de vilde ulves rygte som i forvejen ikke er godt. Store hunde i forkerte hænder er ligeledes et alvorlig problem, idet der sker mange ulykker, men de har sjældnere imodsætning til hybrider mediernes interesse. "Stygge ulv" sælger og uretfærdigt som det er tænker den generalle befolkning "ulv" når der bliver talt om "ulvehund", negative rygter vil gøre ulvens genetablering meget svær!


Ulve i en foranderlig verden 2005 http://www.ulve.info