Ulve i en foranderlig verden


Indhold:


 Canis lupus
 Ulven et flokdyr
 Ulven et rovdyr
 Arktisk ulv
 Andre ulve
 ForskningLavet af: Anne Gydesen
Photo © Monty Sloan / Wolf Park. Arktisk ulv foto: Sirius Patruljen
Vist med tilladelse/ Used by permission only.
Copyright info.

   

   

   

   


 
Information Ulvetider Myter Quiz Lær mere


   Sirius Patruljen

Den arktiske ulv (Canis lupus arctos) er en underart til ulven (Canis lupus) og kendes på sin hvide pels. Man har set arten helt ned til 60 breddegrad, men de fleste ulve syd for 70 breddegrad er grå eller sorte. Nord for 70 breddegrad og på Grønland er de fleste hvis ikke alle ulve hvide. Pelsfarve er egentlig ikke et særlig godt grundlag til at beskrive underarter. Den arktiske ulv er en ulv; ser ud som en ulv og har adfærd som en ulv. Udover den hvide pels har den arktiske ulv også andre karakteristiske træk: en kortere snude og mindre ører - sandsynligvis for at minimere varmetab fra kroppen.

Arktisk er næsten ubeboet af mennesker. Den nordligste inuitlandsby ligger omkring 75 breddegrad og andre menneskelige aktiviteter i regionen begrænser sig til vejrstationer eller militære baser.
På grund af klimatet har arktiske ulve imodsætning til deres slægtninge syd på aldrig været ektrem jaget eller forfulgt af mennesker. Dette er sandsynligvis forklaringen på hvorfor arktiske ulve ikke er mere sky overfor mennesker end andet fremmede. I stedet for at flygte ved færten af menneske stopper de op og kigger nysgerigt. Denne mangel på frygt har gjort det muligt for ulveforskere at komme hel tæt på flokke og iagttage deres adfærd.

Vinteren i Arktisk er lang og hård. Fra omkring oktober til februar er det mørkt i døgnets 24 timer.
Arktiske ulvehvalpe bliver født sendt i maj eller tidlig i juni. De må tage meget hurtigt på i vægt den første korte sommer for at overleve vinteren. Dette kræver enorme mængder føde. Ulve æder alt det de kan finde eller fange på deres vej, dette inkluderer sæler, lemminger, fugle og harer, men moskusoksen er nød til at udgøre en hel del af kosten for at de kan overleve. En ulveflok må ofte vandre flere kilometer før de finder en moskusoksehjord.

Når ulvene opdager en flok moskusokser, nærmer de sig langsomt og lydløst. Så pludselig styrer de med rivende hast mod hjorden i et forsøg på at skabe panik. Løbende bytte er nemlig mere sikkert at angribe, men ofte stopper hjorden igen og vender sig imod ulvene. Moskusokser har udviklet et effektivt forsvar mod ulve - de vender den sårbare bagside indaf og hovedet udaf således at dyrene danner en cirkel med kalvene i centrum. Angriberne står nu overfor en mur af spidse horn og hove og må oftest opgive. Ulveflokken vandrer videre til de støder på en ny moskusoksehjord og prøver om jagtheldet er med dem denne gang. Ulvene har især en fordel i ujævnt terræng hvorved de kan komme tæt på flokken inden de opdages.

Når moskusokserne får færden af ulvene og det lykkes ulvene at få dem til at flygte kigger angriberne især efter sårbare medlemmer i flokken. Kalve er lettere at fange og dræbe end voksne individer og disse står ofte for skud. Når byttet er nedlagt vil ulvene straks begynde at æde så de med fyldte maver kan vende hjem til hvalpene. Ved at slikke de voksne ulve i mundvigen får hvalpene dem til at gylpe halvfordøjet kød op, lige til at spise.


L.David Mech er en international kendt biolog og forsker i vild natur. Han har studeret ulve, heriblandt arktiske ulve, i over 40 år og kan med rette kaldes for ulveekspert. Han har skrevet adskillige bøger herunder The Wolf, The Way of the Wolf og The Arctic Wolf. Mech har fulgt en flok arktiske ulve i deres færden på en stor canadisk ø i det Arktiske hav, nordvest for Grønland. Studiet var kun muligt fordi ulvene manglede erfaring med mennesker således at Mech blev tolereret af flokken. Han levede sammen med dem i ti somre (1986-95) og udviklede et tæt forhold til ulvene. Hans oplevelser med og studier af arktiske ulve kan læses i bogen The Arctic Wolf, som kan bestilles hos International Wolf Center.


Ulve i en foranderlig verden 2005 http://www.ulve.info