Ulve i en foranderlig verden


Indhold:


 Email
 Mailliste
 Referencer
 Copyright
 Artikler
 UlveforeningerLavet af: Anne Gydesen
Photo © Monty Sloan / Wolf Park. Vist med tilladelse/ Used by permission only.
Copyright info.

   

   

   

   


 
Information Ulvetider Myter Quiz Lær mere


   Photo © Monty SloanDesværre findes der ikke ret mange bøger om ulve på dansk. Jeg har beskrevet nogle af dem samt de udenlandske bøger jeg har benyttet til at lave "Ulve i en foranderlig verden" og som jeg kan anbefale den ulveinteresserede. Desuden er denne hjemmeside Wolf Country vældig god. Her kan du bla. læse mere om myter og ulveadfærd samt unikke afsnit om ulvens sygdomme og om de mange underarter til den grå ulv.

 


En glimrende informativ bog for børn er "Ulve" fra serien Vor vilde verden, forfatter: Karen Dudley, forlag Flachs, udgivet 1997. Den vil jeg klart anbefale. Den kan muligvis findes på det lokale bibliotek eller bestilles hjem. I Zoologisk have i København har jeg set den til salg i Zoobutikken, men hvis du ikke bor i nærheden kan det være din boghandler har den hjemme.

En anden dansk bog også kaldet "Ulve" er oversat fra engelsk (originaltitle Wolves) forfatter Daniel Wood. Det er en ganske flot fotobog med mange af de populære ulvebilleder (en hel del har jeg set cirkulerer på internettet). Den er ikke særlig informativ, men har dog alligevel et rimlig indhold af læsestof. Den kan købes i de danske boghandler og er ikke speciel dyr.

Naturhistorisk museum i Århus har udgivet et hæfte om "Nordens store Rovdyr" som den også hedder. Den kan med stor sandsynlighed findes på biblioteket, men kan også købes i Århus (Zoologisk museum). Den indeholder et udmærket afsnit om ulve som er værd at læse.

Endelig er der "Ulven Samson" skrevet af Britta Rothausen, kan lånes på biblioteket. Dejlig bog om en ulvehvalp der vokser op hos et dansk ægtepar. På glimrende vis sammenlignes ulvens og hundens adfærd. Det er rigtig nok en bog for børn, men også informativ og interessant at læse for voksne.

  


Dem er der tilgengæld rigtig mange af! Så mange at det kan være svært at skildne skidt fra kanel. Med to forfattere gør man dog sjældent et dårlig køb: L. David Mech og Jim Brandenburg. Personlig synes jeg også fotobøgerne er gode, knap så informative, men med utrolige flotte billeder.

Candace Savage har lavet en flot fotobog "Wolves". Jeg har set den i Arnold Busck boghandel i København sammen med "Brother Wolf: a forgotten promise" af Jim Brandenburg.

"The Wolf" af L. David Mech har jeg desværre ikke set i nogen dansk boghandel, men den kan sikkert bestilles hjem fra udlandet. "The Wolf" er ULVEbiblen, bogen for enhver ulveinteresserede! Den er ikke ny (udgivet 1970!) og nyere forskning er selvsagt ikke inddraget, men den er til dags dato den mest dybdegående ulvebog jeg har set på markedet.

"The way of the wolf" også af L. David Mech er uden ydereligere kommentarer en flot og informativ ulvebog (udgivet 1991).

"Vargen" af Jens Persson og Håkan Sand er en svensk ulvebog om især svenske ulve, meget interessant at læse med danske øjne, men også meget informativ om ulveadfærd generalt. En lækker bog der kan købes gennem Svenska Rovdjürforeningen (se adresse under ulveforeninger).

"Of wolves and men" af Barry Holstun Lopez handler om menneskets forhold til ulve gennem tider og hos forskellige folkeslag. Vældig god for den "ulv/menneske-forhold" interesserede, men kan måske være skuffende for den kun ulve-interesserede. Personlig har jeg haft meget glæde af den.

Til sidst vil jeg nævne "Werewolves" af Elliot O'Donnell, udgivet 1996. Flere af informationerne i denne bog er anvendt i afsnittet om varulve.


Ulve i en foranderlig verden 2005 http://www.ulve.info