Ulve i en foranderlig Verden  
Ulve i en foranderlig verden 2002
http://www.ulve.info
Lavet af Anne Gydesen
Kontakt: spamulve@ulve.info
Fjern "spam" fra adressen før du sender!

Copyright info.

Foto © Vist med tilladelse/ Used by permission only.
Monty Sloan: wolfpark@aol.com / Wolf Park: http://www.wolfpark.org

Photo © Monty Sloan   Lyt til ulveflokkens sang
som lyder over skov.
Der synges om stien
der er værd at følge.

Og lyt til dit indre,
for i ethvert indre,
findes den samme rytme
- rytmen i livets sang.

Anne Gydesen

Har du spørgsmål om ulve er du velkommen til at skrive til mig. Jeg svarer så godt/ hurtig jeg kan. Værd dog opmærksom på at jeg ikke er ulvespecialist men en privatperson som har lavet en hjemmeside om ulve udfra interesse.
[ulve]-listen er et forum for mennesker med interesse for ulve, her vil andre end jeg også have mulighed for at svare dig, evt hurtigere. For at tilmelde dig [ulve]-listen skal du blot sende en (tom) mail til ulve-subscribe@yahoogrupper.dk Det er til enhver tid muligt at framelde sig igen.


"Ulve i en foranderlig verden"s nyhedsbrev [ulve] udsendes via email til alle der er interesseret i at modtage det. Det indeholder informationer om opdateringer samt eventuelt et tillæg om ulve. Tillægget kan være om ulveadfærd eller fx om nyt fra ulvesituationen i udlandet. Brevet udsendes efter humør, dvs der kan gå langt mellem nyhedsbrevene, men alle der modtager nyhedsbrevet har desuden selv mulighed for at diskutere emner vedrørende ulv. På denne side kan du se hvor mange breve der er sendt indenfor sidste månede. Eksempel på nyhedsbrev kan læses nedenfor. Det er til enhver tid muligt at framelde sig [ulve] igen.


Tilmeldning via internettet kan ske her:

Tilmeldning til [ulve]-listen:
Powered by www.yahoo.com

Tilmeldning via email:
Du kan også tilmelde dig listen ved at sende en blank mail til ulve-subscribe@yahoogrupper.dk. I så fald er det afsenderadressen som tilmeldes [ulve]-listen.

--------------------------------------------

NB: Ved tilmeldning vil du modtage en besked fra yahoo, som du skal svare på med "svar til forfatter" - funktionen, en tom mail er nok. Hvis du er usikker eller har spørgsmål til ulve-listen er du velkommen til at skrive til mig. Jeg kan desuden hjælpe dig med tilmeldning og afmeldning.


Eksempel på nyhedsbrev:

Ulve i en foranderlig verden er blevet opdateret med et nyt afsnit om Amerikas grå ulve. Når jeg igen har tid og mulighed vil jeg senere hen skrive et afsnit om den røde ulv som også lever i Amerika. Den røde ulv er lidt speciel fordi forskere ikke helt kan blive enige om det er en art for sig - på lige fod med den grå ulv, eller om det er en hybrid mellem coyoten og den grå ulv. Diskussionen går også meget på hvordan man egentlig definerer en dyreart, men herom senere. Foreløbelig kan I læse om den grå ulv's udbredelse i Amerika. Hvis I har lyst til at vide mere om ulve i Amerika kan I tage et kig på denne side: http://www.fws.gov/r3pao/wolf/indextoq.html

mvh
Anne Gydesen

Ulve og ravne:
Raven er en fugl som har udviklet et fornøjeligt forhold til ulven. I myter og fortællinger følges de to arter ikke sjældent af og også i naturen ses denne adfærd.
Ravne er som andre ådselsædere forholdsvis afhængige af den føde som rovdyrene nedlægger, især om vinteren. Er man således ude for at lede efter friske ulvespor kan ravnene være til stor hjælp, som de ådselsædere de er samles de gerne i store flokke om resterne af et byttedyr som ulvene har efterladt. Men det er også meget almindeligt at fuglene rutine mæssigt følger efter ulveflokken. Ravene flyver i forvejen fra træ til træ, venter på at ulvene nedlægger et bytte og så flyve ned for at æde af det så snart ulvene er væk. Foruden at følge efter ulvene mener man også ravene er i stand til at opspore ulveflokke i det de flyver direkte over ulvespor i sne. Hvad ulvene får ud af dette ejendomlige slægtskab med ravne vides ikke med sikkerhed, men der er spekulationer om ravnene også er i stand til at lede ulvene i retning mod byttedyrene eftersom de ser verden fra oven..
Ravne er desuden ligesom ulvene legesyge af natur og kan finde på at "angribe" en ulv fra luften eller vandrer hen til en hvilende ulv for at prikke til dens hale og så hoppe rask til side når ulven snapper ud efter den. De leger med livet som indsats, men det er dog sjældent det lykkes for ulvene at fange en ravn.


Photo © Monty SloanDesværre findes der ikke ret mange bøger om ulve på dansk. Jeg har beskrevet nogle af dem samt de udenlandske bøger jeg har benyttet til at lave "Ulve i en foranderlig verden" og som jeg kan anbefale den ulveinteresserede. Desuden er denne hjemmeside Wolf Country vældig god. Her kan du bla. læse mere om myter og ulveadfærd samt unikke afsnit om ulvens sygdomme og om de mange underarter til den grå ulv.

 


En glimrende informativ bog for børn er "Ulve" fra serien Vor vilde verden, forfatter: Karen Dudley, forlag Flachs, udgivet 1997. Den vil jeg klart anbefale. Den kan muligvis findes på det lokale bibliotek eller bestilles hjem. I Zoologisk have i København har jeg set den til salg i Zoobutikken, men hvis du ikke bor i nærheden kan det være din boghandler har den hjemme.

En anden dansk bog også kaldet "Ulve" er oversat fra engelsk (originaltitle Wolves) forfatter Daniel Wood. Det er en ganske flot fotobog med mange af de populære ulvebilleder (en hel del har jeg set cirkulerer på internettet). Den er ikke særlig informativ, men har dog alligevel et rimlig indhold af læsestof. Den kan købes i de danske boghandler og er ikke speciel dyr.

Naturhistorisk museum i Århus har udgivet et hæfte om "Nordens store Rovdyr" som den også hedder. Den kan med stor sandsynlighed findes på biblioteket, men kan også købes i Århus (Zoologisk museum). Den indeholder et udmærket afsnit om ulve som er værd at læse.

Endelig er der "Ulven Samson" skrevet af Britta Rothausen, kan lånes på biblioteket. Dejlig bog om en ulvehvalp der vokser op hos et dansk ægtepar. På glimrende vis sammenlignes ulvens og hundens adfærd. Det er rigtig nok en bog for børn, men også informativ og interessant at læse for voksne.

  


Dem er der tilgengæld rigtig mange af! Så mange at det kan være svært at skildne skidt fra kanel. Med to forfattere gør man dog sjældent et dårlig køb: L. David Mech og Jim Brandenburg. Personlig synes jeg også fotobøgerne er gode, knap så informative, men med utrolige flotte billeder.

Candace Savage har lavet en flot fotobog "Wolves". Jeg har set den i Arnold Busck boghandel i København sammen med "Brother Wolf: a forgotten promise" af Jim Brandenburg.

"The Wolf" af L. David Mech har jeg desværre ikke set i nogen dansk boghandel, men den kan sikkert bestilles hjem fra udlandet. "The Wolf" er ULVEbiblen, bogen for enhver ulveinteresserede! Den er ikke ny (udgivet 1970!) og nyere forskning er selvsagt ikke inddraget, men den er til dags dato den mest dybdegående ulvebog jeg har set på markedet.

"The way of the wolf" også af L. David Mech er uden ydereligere kommentarer en forholdsvis ny flot og informativ ulvebog (udgivet 1991).

"Vargen" af Jens Persson og Håkan Sand er en svensk ulvebog om især svenske ulve, meget interessant at læse med danske øjne, men også meget informativ om ulveadfærd generalt. En lækker bog der kan købes gennem Svenska Rovdjürforeningen (se adresse under ulveforeninger).

"Of wolves and men" af Barry Holstun Lopez handler om menneskets forhold til ulve gennem tider og hos forskellige folkeslag. Vældig god for den "ulv/menneske-forhold" interesserede, men kan måske være skuffende for den kun ulve-interesserede. Personlig har jeg haft meget glæde af den.

Til sidst vil jeg nævne "Werewolves" af Elliot O'Donnell, udgivet 1996. Flere af informationerne i denne bog er anvendt i afsnittet om varulve.


Al materiale på Ulve i en foranderlig verdens hjemmeside må gengives og bruges til skolerapporter, personlige websider og lign. ikke-kommercielle oplysningsformål såfremt der angives kilde og link!!

fx: Anne Gydesen / www.ulve.info

Er du i tvivl om du risikerer at blive uvenner med mig så skriv en mail og spørg. Se evt denne side om ophavsret på internettet.

Når du linker til min side er du velkommen til at bruge følgende logo:

Ulve i en foranderlig verden  eller  Ulve i en foranderlig verden

De fotos du kan se på min side er alle vist med kildeangivelse, pånær enkelte fotos har jeg ikke ophavsrettighederne. Du skal have en skriflig tilladelse fra fotografen/ ejerene før du bruger dem evt. på egen hjemmeside! Jeg har gjort mig meget umage med at angive kontakter - så brug dem.

Oplysningerne på min hjemmeside er givet med forbehold for fejl og mangler, jeg er ikke ulve-specialist, men en biologi studerende som har lavet en hjemmeside om disse dyr udfra interesse. Hjemmesiden udsprang af en tredje års opgave skrevet i gymnasiet 1999, men siden da er der tilføjet og rettet meget til. Ideen bag hjemmesiden er den samme som fra begyndelsen: At bidrage med information om ulve på dansk. Arbejdet er ulønnet og tidskrævende, hjemmesiden opdateres derfor kun undtagelsesvis.

For fuldt opdateret information om ulve henvises til primær litteratur indenfor området.


NB! Dokumenter i .pdf-format kan læses med Adobe Acrobat Reader, downloades gratis.
Alle dokumenter åbnes i et nyt vindue.


Berlingske Tidende:

03/02/01 - Dyret skal dø (.htm)
03/02/01 - Når naturen holder vejret (.htm)
03/02/01 - Byen der råbte ulv (.htm)
03/02/01 - Doktor Ulv (.htm)
16/02/01 - Uægte ulveunger jages (.htm)
03/06/01 - Ulvetider (.htm)


Politiken:

10/02/01 - Norge i diplomatisk ulvepine (.htm)
09/01/99 - Eksperter advarer mod ulvehunde (.htm)
17/03/99 - Frank Jensen freder ulvehunde (.htm)
Flere indlæg om ulve (.htm)


TV2 Nyhederne:

17/07/01 - Norge og Sverige: 60 nye ulveunger (.htm)
06/06/01 - Ny norsk ulvejagt (.htm)
07/04/01 - Østerdalens sidste ulv overlevede (.htm)
26/02/01 - Ulvejagt i Norge: 3 skudt (tema) (.htm)
Flere indlæg om ulve (.htm)

 

Høgskolen i Hedmark:

Ulv i Skandinavia. Statusrapport for vinteren 2000-2001. (.htm)

 

The Council of Europe:

Action Plan for the Conservation in Europe of the Wolf (.htm)

 

Large Carnivore Initiative for Europe:

Europe's Carnivores: A Survey of Children Attitudes towards Wolves, Bears and Otters (.pdf)

 

Rolf O. Peterson:

Ecological Studies of Wolves on Isle Royale, 1996-2001 (.pdf)

 

Dr. L. David Mech's Publications:

1995. A ten-year history of the demography and productivity of an Arctic wolf pack. (alle .htm)
1995. Patterns of prey selection by wolves in Denali National Park, Alaska.
1995. Summer movements and behavior of an Arctic wolf pack, Canis lupus, pack without pups.
1995. The challenge and opportunity of recovering wolf populations.
1996. A new era for carnivore conservation.
1996. Denning behaviour of nongravid wolves, Canis lupus.
1996. Wolf management in the 21st century: from public input to sterilization.
1997. An example of endurance in an old wolf, Canis lupus.
1997. Death of a wild wolf from canine parvoviral enteritis.
1997. Is incest common in gray wolf packs?
1997. Wolf pack size and food acquisition.
1998. Daily departure and return patterns of wolves, Canis lupus, from a den at 80° latitude.
1998. Estimated costs of maintaining a recovered wolf population in agricultural regions of Minnesota.
1998. Testing releasable GPS radiocollars on wolves and white-tailed deer.
1998. Tolerance by denning wolves, Canis lupus, to human disturbance.
1999. Alpha status, dominance, and division of labor in wolf packs.
1999. First record of coccidiosis in wolves, Canis lupus.
1999. Killing of a Muskox, Ovibos moschatus, by two Wolves, Canis lupus, and subsequent caching.
1999. Regurgitative food transfer among wild wolves.
2000. A record large wolf, Canis lupus, pack in Minnesota.
2000. Accuracy and precision of estimating age of gray wolves by tooth wear.
2000. Assessing factors that may predispose Minnesota farms to wolf depredations on cattle.
2000. Details of extensive movements by Minnesota wolves (Canis lupus).
2000. Do wolves affect white-tailed buck harvest in Minnesota?
2000. Leadership in wolf, Canis lupus, packs.
2000. Proximity of white-tailed deer, Odocoileus virginianus, ranges to wolf, Canis lupus, pack homesites.
2000. Wolf-Bison interactions in Yellowstone National Park.
2000. Wolf restoration to the Adirondacks: the advantages and disadvantages of public participation in the decision.
2001. Managing Minnesota's recovered wolves.

 

The Searching Wolf

A Bibliography of European Wolf Literature (.htm)
Recent Wolf Technical Journal Articles 1988 to Present (.htm)
Wolf Reports (.htm)


Aktion Ulv er WWF Verdensnaturfondens kampagne for at redde den truede europæiske ulv. Når dit første månedsbidrag er betalt, modtager du et certifikat som bevis på, at du er med i redningsaktionen for ulvene.
Website: http://www.wwf.dk/stoet_wwf/index.phtml?np=14

Svenska Rovdjursföreningen
Box 144
793 24 Leksand
Sverige
Email: i_rovdjur@hotmail.com
Website: http://www.rovdjur.w.se

 

Foreningen våre rovdyr
Postbox 17
N-2420 Trysil
Norge
Email: fvr@lynx.uio.no
Website: http://www.fvr.no/

 

International Wolf Center
1396 Highway 169
Ely, MN 55731-8129
USA
Email: wolfinfo@wolf.org
Website: http://www.wolf.org

 

Wolf Haven International
3111 Offut Lake Road
Tenino, WA 98589
USA
Email: information@wolfhaven.org
Website: http://www.wolfhaven.org

 

Wild Canid Survival and Research Center
P.O. Box 760
Eureka, MO 63025
USA
Email: bridger@wolfsantuary.org
Website: http://www.wolfsanctuary.org
ALPHA-gruppen i Norge:
Website: http://www.alpha-gruppen.com/